Saturday, 31 December 2011

lagu aishiteiru (japanese). Original verse. あいしてる!

.. Assalamualaikum .. 

Selamat pagi yang indah .. bile dengar lagu ni tiba-tiba tersenyum sorang .. jom layan sama-sama .. :)


 
jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Friday, 30 December 2011

koleksi mini phone straps 2011

.. Assalamualaikum ..


Hai kawan-kawan semua ... Cantik tak gambar mini phone straps tu??
CANTIK!!!
Kalau nak, jom klik SINI .. Cik Cempaka memang bermurah hati untuk share dengan kita semua .. jadi apa tunggu lagi jom skodeng BLOG CC .. ^_^

Mashi tag semua kawan-kawan blog HYG untuk turut serta ..

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 28 December 2011

Wordless Wednesday :: bertelinga dua??

.. Assalamualaikum .. 


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Tuesday, 27 December 2011

Cara Membuat 'LEMPUK'

.. Assalamualaikum .. 

"Ooo kome .. derian dah berbunge .. mari kite balik kampung .. la La la La... "

Sekarang musim buah-buahan ada manggis, rambutan, pulasan, duku, pisang, nangka, dan DURIAN .. "LEMPUK" adalah satu makanan tradisional orang malaysia yang diperbuat dari buah durian 100% ..

Kalau nak buat 'LEMPUK' memerlukan kuantiti buah durian yang banyak sebab baru berbaloi-baloi dan tenaga untuk mengacau [macam kacau dodol]

Bahan-Bahan:-

Buah Durian

hati-hati dengan duri yang tajam!

Cara-Cara:-

1. Asingkan isi durian dari biji 

banyakkan biji durian

2. Bila rasa-rasa dah banyak isi durian dikumpulkan, boleh la diletak dalam kuali untuk proses mengacau dengan api yang pelahan.

3. Pesanan dari bonda, kalau nak nampak berminyak gunakan beberapa ulas isi durian bersama bijinya (biji durian akan mengeluarkan minyak dia sendiri) .. dan jangan gunakan sebarang minyak masak hanya isi durian + garam(secukup rasa) + gula(taknak letak pun tak pe) ..

semakin gelap semakin susah dikacau
4. Bila warna dah bertukar menjadi coklat .. jadilah dia 'Lempuk Durian'

 Selamat mencuba ^_^


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Monday, 26 December 2011

Katakan Tak Nak!

.. Assalamualaikum .. 

Dimulakan dengan ajakan rakan sebaya terus manusia mencuba dan  tidak pandai untuk mengucapkan 'TAKNAK' .. sedap ker??

Mashi harap dengan 'PHOTO CONTEST' ni dapat mengurangkan peratusan 'SMOKING KILLS'  dikalangan rakyat Malaysia .. 

Bak kata orang tua-tua :- sambil menyelam boleh minum air

Disamping berpeluang untuk mendapat 'DUIT FREE'
------------------------------------------------------------
Hati yang gembira adalah hati yang bebas dari asap rokok
Mashi ibaratkan hati manusia seperti 'kayu api', jom sama-sama kita lihat 
..
..
kalau kita bakar kayu api macam gambar di bawah ini 
.
.
v

Jangka masa pendek memang asap jer yang keluar sedikit demi sedikit tanpa meninggalkan kesan sampingan akan

 TETAPI

Untuk jangka masa panjang boleh diibaratkan seperti gambar di bawah ini
.
.
v



Bila hati dah bertukar seperti bara api@'abu' memang susah untuk diubati ye kawan-kawan semua .. kalau kayu boleh dijadikan rumah untuk tempat berteduh TETAPI bila dah jadi abu sudah tiada faedahnya .. 

Mashi berharap sangat kawan-kawan dapat memikirkan makna tersirat disebalik dua keping gambar di atas .. lebih banyak negatif dari positif gejala merokok ini ..

Jadi kesimpulan disini, sayangilah diri sendiri sebelum kawan-kawan sayang kepada keluarga @ awek/pakwe ye... ^_^

Maklumat lanjut kawan-kawan boleh layari laman web >>> GAYA HIDUP SIHAT


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Top-up RM10 .. FREE!!!!

.. Assalamualaikum .. 

Hai kawan-kawan HYG yang mashi sayang ^_^ .. entry kali ini nak share rezeki dengan semua .. Pagi tadi buka email dan nampak tajuk macam kat bawah ni ..

..
..


Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM), Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, sedang menjalankan kajian bagi mendapatkan pandangan generasi muda berkaitan isu-isu rasuah di Malaysia.
 
Anda yang berada di dalam kelompok Generasi Belia yang berumur 21 hingga 40 tahun dijemput untuk menyertai survei ini. Jawapan ikhlas anda dapat membantu IPPBM dalam mendapatkan gambaran mengenai fenomena yang berlaku. Anda juga boleh “forwardkan” borang survei ini kepada rakan-rakan yang berumur antara 21 hingga 40 tahun.
 
Sebagai tanda menghargai jasa anda, IPPBM akan memberi sagu hati berbentuk nilai tambah pra-bayar (top-up credit) bernilai RM10.00 kepada 5,000 orang pertama yang menjawab survei ini. Nombor kod top-up akan dikirimkan melalui email kepada anda yang berjaya  selepas pihak IPPBM menerima kesemua 5,000 borang soal selidik yang dijawab oleh responden.


Jadi Kawan-kawan jangan lepaskan peluang keemasan ini .. rezeki siapa yang taknak kan..

Untuk menyertai survei ini sila klik ke url >> KAJIAN RASUAH




jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[sebagai tanda penghargaan..cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Sunday, 25 December 2011

Malaysia Typing Test

.. Assalamualaikum ..

Typing Test Score
Visit the Typing Test and try!

kat atas tu result untuk mashi .. huhuhu .. sesak nafas baru dapat markah macam tu .. kawan-kawan jangan lepaskan peluang untuk mencuba .. dah cuba nanti jangan lupa kongsi di ruangan komen ^_^

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 14 December 2011

Wordless Wednesday :: kamu jangan perasan ye mashitah!! ::

.. Assalamualaikum ..

..

..

..

..

..

..

..

..


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Tuesday, 13 December 2011

mAshi? Kamu kahwin tAk aJak pun!

.. Assalamualaikum ..

Tanggal 2/12/2011, mashi dan family fly away ke Gerik, Perak untuk menguntum bunga di taman .. bukan mashi yang kahwin la tapi pak cik saudara bernikah dengan orang di sana .. saya doakan mereka berbahagia hingga ke akhir hayat ..



best dengar kutbah nikah
mak cik baru

opah dan aki adam

makan beradap

haa farah!! buat aper tu??

nak balik dah..
terima kasih daun keladi ^_^
jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Thursday, 8 December 2011

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2011

.. Assalamualaikum ..

Selamat Membaca <3
Pekeliling SBPA

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Restoran Tasik Raban

.. Assalamualaikum ..

Siapa dekat sini orang Lenggong?? mesti kenal dengan sebuah restoran iaitu di Tasik Raban, Lenggong, Perak ..
Jalan-jalan rombongan pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan ke Kampung Padang Kunyit ..


untuk tempahan:-
019-521 5657
017-534 4971
017-505 0424


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

3 Paket RM10

.. Assalamualaikum ..


opah adam membeli ikan pekasam [sedapnya] di Lenggong, Perak

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 7 December 2011

Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011

.. Assalamualaikum ..

Hai semua .. orang lain bangun pagi buka periuk masak tapi mashi buka email .. ^__^
Rasa seperti bulan jatuh ke riba bila dapat jemputan macam kat bawah ni ::
..


..


..


..

..

..

..

Kawan2 penah tak baca 1 entry dalam HYG, tajuk "My Nuffnang Story"??  Nawaitu buat entry tu sebab teringin sangat nak pergi NAPBA 2011 .. baru bercita-cita nak jumpa Abang Nara .. kot2 'cik epal' pun ada jugak tapi habis pecah bekecai angan-angan mashi ..

Bak kata pepatah melayu .. ditelan mati emak,diluah mati ayah .. sedih nyer la .. sebab mashi mungkin tak dapat pergi NAPBA2011 di Marriott Putrajaya, 16 Disember 2011 .. waa :(
Pada tarikh yang sama mashi dah ada program, nak cancel tapi dah bayar [sponsored by big boss]
..
jom ramai2 jadi followers twitter mashi :: baru ada 12 orang jer :(

mungkin bukan rezeki nak pergi jumpa Abang Nara kot .. hihi All the best, hope Abang Nara menang untuk kategori yang terpilih ..


be my followers on twitter ^_^ click here
love you all
jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Segmen Klik Churp Churp Sampai Dapat

.. Assalamualaikum ..


Hai kawan2 .. untuk pengetahuan, semua link churp churp mashi letak di dalam perut 'red bird'[yang duduk di sebelah kiri tu] .. jadi ucapan terima kasih sebab sudi klik 'red bird' mashi ..

Khas kepada kawan2 yang ada akaun churp churp boleh la kita main tukar2 klik .. pastikan kawan2 jujur tau,tak baik tipu ni .. lepas klik 'red bird' mashi terus pm mashi diruangakan komen ye .. dengan hati yang terbuka mashi akan terus klik untuk kawan2 jugak .. ^_^

Yang tiada akaun churp churp, jangan la sedih sebab kawan2 yang baru nak berjinak dengan churp churp boleh terus daftar klik disini
Pendaftaran adalah percuma!!

thanks to Adik ChoChopper sebab wujudkan segmen ini


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Arizana Homestay at Gerik, Perak, Malaysia

.. Assalamualaikum ..

alamat penuh + no.telepon

nampak tak apa yang mashi nampak??
Harga berapa ??
Tak tahu sebab pak cik yang bayar ..hihi nak tahu kena la call the owner ye kawan2..
-rumah ni ada 5 bilik, setiap bilik ada katil+tilam+bantal
-tv ada astro, peti sejuk boleh dikatakan semua kelengkapan ada dan memang tip top bersih ^_^

Homestay ni di tengah bandar gerik, boleh jalan kaki jer kalau nak pergi pasar tani [keluar peluh jugak ler hehe]


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wordless Wednesday :: tukang teman ::

.. Assalamualaikum ..

Di Rumah
adam: mak su, jom main dekat taman.
me: jom!
adam: yeyeyeye (^^,) [suka tak terhingga]

Di Taman Permainan
me: adam pergi main, mak su tunggu kat sini ye.
adam: alright. 
me: adam senyum! mak su ambil gambar ni.

:: hasil ::

..

..

..

hehehe 1,2,3

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Tuesday, 6 December 2011

Bukan senang nak puaskan hati orang lain!!

.. Assalamualaikum ..

hai kawan2 .. pagi yang sungguh indah permai ni mashi nak buat pengumuman ..
nak buat contest ke?? tak la
nak belanja makn ke? tak jugak
habis tu apa!!

mashi nak tunjuk watermark baru untuk blog HYG jer .. hehehe
buat sendirian berhad tau, sebab tu tak cantik .. kalau tempah mesti lagi cun tapi tak der yang sudi nak ambil tempahan mashi ^_^ .. nasib baik ada beberapa blogger yang baik hati bagi tutorial .. semoga allah swt membalas budi baik kamu .. amin ..

model HYG :p


HYG watermark
hasil buah tangan sendiri jadi kalau kawan2 ada nak komplen .. sila2 sebab mashi tak marah kamu nyer .. selamat berblog (^^,)


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Monday, 5 December 2011

Welcome To Kampong Radioaktif

.. Assalamualaikum ..

hai kawan2 .. nak tengok cerita pendek tak?? best dan banyak pengajaran dari video ini ..
jemput semua tonton hasil kerja encik liew seng tat



jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Saturday, 3 December 2011

Segment review blog bersama CC

.. Assalamualaikum .. 


Jutaan terima kasih buat CC sebab buat segment yang gempak ini .. mesti ramai dah kenal adik CC ni kan?? kepada kawan2 yang belum pernah mengenali CC atau nama sebenarnya cik cempaka .. bukan cyber cafe k!! hihi [gurau jer] dia seorang yang sangat2 kreatif .. bukti-bukti CC seorang yang kreatif:-

1.  Sila lihat sendiri blog CC dan kawan2 boleh anggukkan kepala [dasyat beb]... ^_^
2. CC mungkin seorang yang tidak suka menaip laju2 kot tetapi CC pandai melukis doodle .. boleh dikatakan keseluruhan entry CC diceritakan melalui doodle2 yang cantik bangat...
3. Akhir sekali, CC ada bagi hadiah doodle dan mashi namakan balqis .. kalau kawan2 nak tahu 'balqis' merupakan hadiah doodle pertama yang pernah mashi terima .. I love so MUCH!! (^^,)

nama saya balqis, thanks Cik Cempaka ^_^

jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Thursday, 1 December 2011

Pisau potong daging .. Daging potong ape???

.. Assalamualaikum ..

 teka-teki dekat atas tu tak de kaitan dengan gambar di bawah .. hihi
ini gambar masa hari raya korban .. syok pulak dapat tengok live depan mata .. ^_^

kita sebagai manusia harus bersyukur dengan nikmat yang allah swt berikan .. jangan takbur + bangga diri .. Ingat!!

*entry last sebelum balik kampung doakan mashi selamat sampai ye kawan2* 


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Persamaan balqis & cik cempaka ??

.. Assalamualaikum ..

= sama2 comel dan cute .. hihi 


kawan2 nak tahu siapa cik cempaka?? jom klik di sini


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 30 November 2011

hOt Video!!!!

.. Assalamualaikum ..   

...layan jer dulu video ni...
.. teringat zaman2 50an .. untuk kawan2 yang masuk pertandingan "chayok2".. 
Malaysia Boleh!!!!  

video


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wordless Wednesday :: siapa hilang anak???

.. Assalamualaikum ..

Mashi ada tangkap seorang budak nama dia Ahmad Kalish Darwisy bin Muhallil .. sedap nama budak ni tapi tang nama ayah 'nyer' pendek jer ..
Ampun 'pak de' .. maksu gurau jer

kalish:- apa tengok2 mak su ni??
mashi:- nak sikit boleh .. (^-,)
kalish:- tak boleh ..! sedap oreo ni.. nyam2 ..
mashi:- waaaa .. opah tengok qalish .. dia kedekot dgn mak su!!





jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 23 November 2011

Tuan Azizan Bin Md Arshad

.. Assalamualaikum ..

Setiap yang datang mesti akan pergi .. tahniah kpd Tuan Azizan Bin Md Arshad atas kenaikan pangkat beliau ke L?? .. semoga tuan ceria di tempat baru .. amin .. (--,)



p/s:- ada jer ponnarasi belakang tuan azizan...baru perasan.. :p









jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Tuesday, 22 November 2011

Selamat Pengantin Baru

.. Assalamualaikum .. 

Hai kawan-kawan, musim cuti sekolah sinonim dengan aktiviti kahwin-kahwin kan .. Ahad 20/11/2011, bertempat di Pusat Maritim Putrajaya .. merupakan hari bersejarah untuk Cik Suhaida Suid dan suami tercinta .. mashi g sana sebab kak suhana yang jemput .. cantik giler kad kawen dorang .. jadi malas nak taip laju2 .. layan jela gambar2 yang sempat di snap ^_^

 






terima kasih daun keladi (^^,)




jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Friday, 18 November 2011

Tahniah Kepada Semua Pemenang

.. Assalamualaikum ..


potong2 kertas

sumbat semua dlm 1 botol
tetamu jemputan ^_^

HASIL CABUTAN

tempat pertama (kain sulam dari bandung)

thanks kak wani tolong jadi 'tukang cabut'
10.TemOyo

peserta terawal
1.Qasehnya Rania

peserta terakhir
112.alia-manis

hadiah saguhati
7. noor nazrah
9. azura samsudin
12. myu
28. linda syasya
39. susen nana
50. taufidris
55. analyana
59. lelord
62. sarah
63. anie
66. mya el qayreena
70. iqawangi
71. chcolate
75. nida
79. intan berlian
84. shuraiya
93. nabila medan
95. fareast
106. fiq'ra
109. syima

jangan lupa bagi alamat penuh!!

tahniah mashi ucapkan kepada para pemenang yang bertuah dan kepada yang tidak menang, jangan putus asa .. lain kali mashi buat contest lagi jemput semua join sekali k.. ^_^

p/s:- siapa sedar nama dia ada kat atas, tolong emailkan butiran peribadi seperti:- nama penuh, alamat surat menyurat, no.telefon.
Hantar ke doccat88@gmail.com

*happy? suka?


jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp