Tuesday 27 December 2011

Cara Membuat 'LEMPUK'

.. Assalamualaikum .. 

"Ooo kome .. derian dah berbunge .. mari kite balik kampung .. la La la La... "

Sekarang musim buah-buahan ada manggis, rambutan, pulasan, duku, pisang, nangka, dan DURIAN .. "LEMPUK" adalah satu makanan tradisional orang malaysia yang diperbuat dari buah durian 100% ..

Kalau nak buat 'LEMPUK' memerlukan kuantiti buah durian yang banyak sebab baru berbaloi-baloi dan tenaga untuk mengacau [macam kacau dodol]

Bahan-Bahan:-

Buah Durian

hati-hati dengan duri yang tajam!

Cara-Cara:-

1. Asingkan isi durian dari biji 

banyakkan biji durian

2. Bila rasa-rasa dah banyak isi durian dikumpulkan, boleh la diletak dalam kuali untuk proses mengacau dengan api yang pelahan.

3. Pesanan dari bonda, kalau nak nampak berminyak gunakan beberapa ulas isi durian bersama bijinya (biji durian akan mengeluarkan minyak dia sendiri) .. dan jangan gunakan sebarang minyak masak hanya isi durian + garam(secukup rasa) + gula(taknak letak pun tak pe) ..

semakin gelap semakin susah dikacau
4. Bila warna dah bertukar menjadi coklat .. jadilah dia 'Lempuk Durian'

 Selamat mencuba ^_^


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

0 comments: