Monday, 26 December 2011

Katakan Tak Nak!

.. Assalamualaikum .. 

Dimulakan dengan ajakan rakan sebaya terus manusia mencuba dan  tidak pandai untuk mengucapkan 'TAKNAK' .. sedap ker??

Mashi harap dengan 'PHOTO CONTEST' ni dapat mengurangkan peratusan 'SMOKING KILLS'  dikalangan rakyat Malaysia .. 

Bak kata orang tua-tua :- sambil menyelam boleh minum air

Disamping berpeluang untuk mendapat 'DUIT FREE'
------------------------------------------------------------
Hati yang gembira adalah hati yang bebas dari asap rokok
Mashi ibaratkan hati manusia seperti 'kayu api', jom sama-sama kita lihat 
..
..
kalau kita bakar kayu api macam gambar di bawah ini 
.
.
v

Jangka masa pendek memang asap jer yang keluar sedikit demi sedikit tanpa meninggalkan kesan sampingan akan

 TETAPI

Untuk jangka masa panjang boleh diibaratkan seperti gambar di bawah ini
.
.
v



Bila hati dah bertukar seperti bara api@'abu' memang susah untuk diubati ye kawan-kawan semua .. kalau kayu boleh dijadikan rumah untuk tempat berteduh TETAPI bila dah jadi abu sudah tiada faedahnya .. 

Mashi berharap sangat kawan-kawan dapat memikirkan makna tersirat disebalik dua keping gambar di atas .. lebih banyak negatif dari positif gejala merokok ini ..

Jadi kesimpulan disini, sayangilah diri sendiri sebelum kawan-kawan sayang kepada keluarga @ awek/pakwe ye... ^_^

Maklumat lanjut kawan-kawan boleh layari laman web >>> GAYA HIDUP SIHAT


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

3 comments:

QASEHNYA RANIA said...

betul3x... =)

mashitah ismail said...

susah nk berenti klau dh terkena... :(

LydSunshine said...

Followed..