Wednesday, 30 November 2011

hOt Video!!!!

.. Assalamualaikum ..   

...layan jer dulu video ni...
.. teringat zaman2 50an .. untuk kawan2 yang masuk pertandingan "chayok2".. 
Malaysia Boleh!!!!  

video


jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!! 
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wordless Wednesday :: siapa hilang anak???

.. Assalamualaikum ..

Mashi ada tangkap seorang budak nama dia Ahmad Kalish Darwisy bin Muhallil .. sedap nama budak ni tapi tang nama ayah 'nyer' pendek jer ..
Ampun 'pak de' .. maksu gurau jer

kalish:- apa tengok2 mak su ni??
mashi:- nak sikit boleh .. (^-,)
kalish:- tak boleh ..! sedap oreo ni.. nyam2 ..
mashi:- waaaa .. opah tengok qalish .. dia kedekot dgn mak su!!





jom semua klik sekali dekat 'red bird' mashi!!
[cian dia sorang2 dekat sebelah kiri tu]

Wednesday, 23 November 2011

Tuan Azizan Bin Md Arshad

.. Assalamualaikum ..

Setiap yang datang mesti akan pergi .. tahniah kpd Tuan Azizan Bin Md Arshad atas kenaikan pangkat beliau ke L?? .. semoga tuan ceria di tempat baru .. amin .. (--,)



p/s:- ada jer ponnarasi belakang tuan azizan...baru perasan.. :p









jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Tuesday, 22 November 2011

Selamat Pengantin Baru

.. Assalamualaikum .. 

Hai kawan-kawan, musim cuti sekolah sinonim dengan aktiviti kahwin-kahwin kan .. Ahad 20/11/2011, bertempat di Pusat Maritim Putrajaya .. merupakan hari bersejarah untuk Cik Suhaida Suid dan suami tercinta .. mashi g sana sebab kak suhana yang jemput .. cantik giler kad kawen dorang .. jadi malas nak taip laju2 .. layan jela gambar2 yang sempat di snap ^_^

 






terima kasih daun keladi (^^,)




jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Friday, 18 November 2011

Tahniah Kepada Semua Pemenang

.. Assalamualaikum ..


potong2 kertas

sumbat semua dlm 1 botol
tetamu jemputan ^_^

HASIL CABUTAN

tempat pertama (kain sulam dari bandung)

thanks kak wani tolong jadi 'tukang cabut'
10.TemOyo

peserta terawal
1.Qasehnya Rania

peserta terakhir
112.alia-manis

hadiah saguhati
7. noor nazrah
9. azura samsudin
12. myu
28. linda syasya
39. susen nana
50. taufidris
55. analyana
59. lelord
62. sarah
63. anie
66. mya el qayreena
70. iqawangi
71. chcolate
75. nida
79. intan berlian
84. shuraiya
93. nabila medan
95. fareast
106. fiq'ra
109. syima

jangan lupa bagi alamat penuh!!

tahniah mashi ucapkan kepada para pemenang yang bertuah dan kepada yang tidak menang, jangan putus asa .. lain kali mashi buat contest lagi jemput semua join sekali k.. ^_^

p/s:- siapa sedar nama dia ada kat atas, tolong emailkan butiran peribadi seperti:- nama penuh, alamat surat menyurat, no.telefon.
Hantar ke doccat88@gmail.com

*happy? suka?


jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

ucapan maaf

.. Assalamualaikum ..

hai kawan-kawan .. mashi sibuk sikit hari ini .. ada kerja penting perlu diselesaikan .. sekarang bos tak ada sekejap jadi boleh la lari ke komputer & taip laju-laju .. hehehe

nak sampaikan pesanan dari penaja:-

-blogger yang join contest mashi tetapi tak jadi follower blog HYG semasa contest diadakan.. tak boleh menang hadiah (sebab mashi akan utamakan follower blog HYG dahulu)
-hadiah semua ada 23..
-tunggu entry khas insyaallah malam ni 18 November 2011 ..





jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Thursday, 17 November 2011

Important Announcement!!

.. Assalamualaikum ..

Yeeee hari ni jom ramai-ramai kita pergi tengok bola .. Malaysia vs Indonesia di Stadium Utama Gelora Bung Karno, Senayan, Jakarta, Indonesia .. (jauhnya la) tengok di TV jela .. hehehe (^^,)

Tapi bukan itu sebenarnya nak mashi umum .. contest di blog Hati Yang Gembira dah ditutup secara rasmi pada 17 November 2011, 12.00 tengahari .. ribuan terima kasih tidak terhingga kepada semua blogger yang Terbaik!! sebab sudi join contest ini ..

Insyaallah pada 18 November 2011 nanti mashi buat satu entry khas untuk umum nama pemenang dan hadiah .. mesti semua kawan-kawan tak sabarkan nak tahu siapa yang sungguh bertuah tu .. (mashi plak yg debar2 ^ ^ )

comot..buat sendiri je hihi

kepada blogger yang telah join contest ini, boleh semak nama di 'sini' .. kalau mashi ada tertinggal nama .. tolong bagi tahu k .. sebelum pukul 6.00 petang .



jom tolong "anak burung" mashi di ruangan churp churp

Hati Yang Gembira :- 1st Years Anniversary Contest

STICKY ENTRY:- (^^,)
.. Assalamualaikum ..

'banner HYG'


Blog Hati Yang Gembira akan genap berumur 1 tahun pada 4 nov 2011.. dulu buat blog suka-suka sebab kat office facebook tak boleh buka.. (^^,)

Dengan izin tuhan .. blog ini bernyawa sampai sekarang,
dengan izinnya juga membuka hati mashi untuk bagi hadiah kepada...!!!

.

.

.

.

.

.

kawan-kawan yang sudi jejak blog ini ..

Mudah je .. 

kawan-kawan mesti patuh pada syarat-syarat yang biasa blogger lain buat :-


  •  terbuka kepada semua blogger (kepada yang tiada blog = sila la buat blog anda) .. hehe .. keutamaan akan diberi kepada follower blog ini.  
 
  • sila buat 1 entry berkaitan "Hati Yang Gembira :- 1st Years Anniversary Contest" dan copy & paste 'banner HYG' di dalam entry tersebut.  Pastikan letak link blog Hati Yang Gembira di blog anda.

  • sila tag seorang* rakan anda dan pastikan rakan tersebut tahu dia telah ditag .. (*kalau nak tag ramai-ramai pun takpe) ..

  • akhir sekali, tinggalkan link penyertaan diruangan komen .. 

  • tarikh akhir penyertaan :-  17 November 2011, 12.00 tengahari.
  
hadiah nanti mashi update sebab gambar tak ambil lagi .. yang pasti hadiah memang best!!  

*update:- gambar salah satu hadiah ..


kain pasang sulam (dari bandung)
*update:- nak tengok hadiah 

*update:- mashi nak minta tolong semua kawan2 untuk 'like' gambar anak saudara dalam facebook... klik jer kat sini dan like di bawah gambar ... : (

terima kasih daun keladi (^^,)
mashi tunggu penyertaan kawan-kawan !!! 




jom ramai2 tolong lepaskan 
"anak burung" 

Sunday, 13 November 2011

KaMi PeNcInTa KuCiNg

.. Assalamualaikum .. 

banner KPK
Hai kawan2, tak ada idea nak update blog .. tup tup idea dari KPK(kami pencinta kucing) buat mashi tersenyum sorang2 dalam bilik .. housemate sedap tidur tapi mashi pulak jadi burung hantu ^_^


Kelab KPK memang ramai peminat 97,127 like pada 13.11.2011, 10.30pm .. fanpage ni khas untuk orang2 yang minat haiwan @ kucing sahaja .. siapa yang tak minat pun boleh jugak 'like' untuk belajar menyayangi haiwan .. nanti tak adalah kes macam ini berulang lagi :( ..

"setiap doa haiwan akan dimakmulkan allah swt", bak kata2 abah mashi

Layan jer gambar kat bawah ni mashi curi kat page KPK .. ampun .. comel + geram tengok .. buat cuci mata kawan2 dari tengok artis seksikan?? hehe (^^,)





Terima kasih daun keladi, sudi membaca blog mashi yang serba kekurangan ini .. (^^,)



jom tolong "anak burung" mashi di ruangan 
churp churp

Saturday, 12 November 2011

Contest With My Teddybear!!

.. Assalamualaikum .. 

just click the picture & vote for me!! ^_^

Hai kawan2, mashi suka join contest 'like' dekat facebook .. jom ramai2 'like' gambar ..nama budak kecik yang comel ini 'Muhammad Adam Danish Bin Muhammad Shahkir' anak kepada along mashi .. comel macam mak su dia tak?? ^_^


kepada sesiapa yang berminat .. jom baca dan pahami syarat-syarat seperti di bawah:- 

1. Gambar yang nak dipertandingkan mesti mempunyai Teddybear/Anak Patung

2. Peserta perlu memainkan peranan untuk mempromot gambar untuk :
*Like Fan Page http://iMas.my/fb
*Like Gambar Peserta

3. Hantarkan penyertaan korang dan upload gambar korang ke Wall http://iMas.my/fb

Nama :
URL Facebook :

4. Vote gambar bermula 11/11/11 sehingga 12/12/11

5. 1 Orang 1 Penyertaan Sahaja

6. Maklumat akan berubah daripada semasa ke semasa


Apa yang menarik ?
=============
Pemenang Pertama ( 2 orang )
*1 - Berdasarkan JUMLAH LIKE
*2 - Berdasarkan Pengadil

Pemenang Kedua ( 2 orang )
*1 - Berdasarkan JUMLAH LIKE
*2 - Berdasarkan Pengadil

Pemenang Ketiga ( 1 orang )
*1 - Berdasarkan JUMLAH LIKE

Pemenang Saguhati ( 5 orang )
*1 - Berdasarkan JUMLAH LIKE dan RANDOM daripada www.RANDOM.org



Hadiah : ( Jumlah bernilai lebih daripadar RM400 ++ )
==============
Petama- Teddy Bear bernilai RM70 x1 + Shawl + 1 Teddy Bear bernilai RM20 (2 orang)

Kedua - Teddy Bear bernilai RM50 x1 + Teddy Bear bernilai RM20 (2 orang)

Ketiga - Teddy Bear bernilai RM30 x1

Saguhati - Teddy Bear bernilai RM20 x1 (5 orang)

Extra : 10 Doodle menggunakan gambar yang ditaja oleh http://taufiqnazli.ccom/




Friday, 11 November 2011

Kejutan 11.11.11!!

.. Assalamualaikum ..

Hai semua .. ramai blogger yang post tentang keistimewaan tarikh 11.11.11 .. tapi bagi mashi, hari ni nak buat show jap .. gambar di bawah adalah hadiah untuk bakal pemenang contest .. jeng jeng jeng .. harap kawan2 suka ye .. mashi dah buat payment untuk semua barang2 ni ye.. insyaallah isnin sampai la kot kat office .. semoga akan terjalin silaturrahim antara mashi dan kawan2 selepas contest ini nanti .. amin ..

Jumlah hadiah tak dapat dipastikan .. lebih dari 10 orang yang bertuah, nanti pak cik posman datang rumah ye .. untuk sampaikan hadiah dari mashi yang tidak seberapa nie ^_^


angry birds fan

animal smawrtwrap

chopstick hair accessories

cute animal sticky note pad

cute rabbit bookmark

cutety cable manager

cutety ear stick

flashlight earpick

magic fringe holder

medium cable turtle

new magic fringe holder sheet

new sanitary bag

pear note pad

saplings smawrtwrap

Multi-functions Eye Shade
Di hari jumaat yang penuh keberkatan ni, mashi nak buat  pengumuman .. Ada hadiah khas untuk kawan2 yang terakhir sekali join contest .. tetapi kepada sesiapa yang dah dapat hadiah khas, nama dia tak akan masuk untuk luckydraw .. sebab mashi nak bagi hadiah seorang 1 je dapat .. baru la adilkan!! :)

terima kasih daun keladi (^^,)



jom ramai2 tolong lepaskan 
"anak burung" !! ^_^

Wednesday, 9 November 2011

-::update contest::-

.. Assalamualaikum .. 

 
Hari ni mashi update dulu nama kawan-kawan yang Terbaik!! sebab sudi join contest blog 'Hati Yang Gembira" .. kalau ada nama yang tertinggal tolong bagi tahu mashi ye .. (^^,) ..
  1. QASEHNYA RANIA 
  2. Misz Azney 
  3. Ebell Lee Syasya
  4. Miss BaNu 
  5. CikHoneyBee 
  6. Citra NaniZam
  7. Noor Nazrah
  8. mi$$ oZja
  9. azura samsuddin
  10. Tem0yo
  11.  Rahmah Ram Ram
  12. myu
  13. ziela matts
  14. ♥ J-ATIEEKA
  15. cieda
  16. miss kinah
  17. suesmsl
  18. ctk
  19. a.m.y
  20. yana
  21. cik biela
  22. atien
  23.  syakir
  24. zuera
  25. ShiKin
  26. Qaireena Erlysa
  27. Shahiza Chyz :)
  28. linda syasya
  29. mimie zalikha
  30. wahida jelani
  31. J. Hass
  32. Miss Nurul Atikah
  33. fieza24
  34. mas
  35. aleensepet
  36. NadyaBubble
  37. Tihara
  38. Rosalia
  39. Susen Nana
  40. Si Petite
  41. duniakebahagiaanku
  42. asyikin
  43. nurr f@!sha f@t!h@h
  44. mama fieda
  45. cik rose cute 
  46. zaiikulim 
  47. kakngah 
  48. syakila 
  49. nURNASUHA mOHD fADZIL 
  50. taufidris 
  51. Nazatul Ashikin 
  52. myonlinebutique4u 
  53. ogy
  54. inahasan
  55. AnaLyana
  56. tiefazatie 
  57. kaklong
  58. mama irfan
  59. Lelord
  60. alvas
  61. ziyta
  62. sarah
  63. anie 
  64. shafikafieka 
  65. mimie 
  66. MYA EL QAYREENA AZRYAN 
  67. fadzillah kamarudin 
  68. ♥♥azatiesayang ♥♥ 
  69. ainny
  70. iqawangi 
  71. chcolate 
  72. cik ainisha
  73. abazilah 
  74. acap conga 
  75. nida
  76. Zuraida Rahim
  77. hazwani 
  78. kutu 
  79. intan berlian 
  80. qienah 
  81. SeputihSalju 
  82. Joel Leslie 
  83. RED STRYDER  
  84. shuraiya 
  85. the giveawaystuff 
  86. Anith Hanisah  
  87. jaa 
  88. Ash Kyouhei 
  89. Akma Faizal 
  90. nasyabella
  91. Arol Mubin  
  92. nanakimie 
  93. nabila medan 
  94. syuhada 
  95. fareast 
  96. nurulauni 
  97. darling ninie 
  98. cempaka kuning 
  99. fiezahkecik 
  100. Lily 
  101. Nur Qistinaa 
  102. golden rose
  103. Betty Carolina 
  104. Cytah Lovicry 
  105. neena 
  106. fiQ'Ra 
  107. asmat90
  108. affafkusayang
  109. syima
  110. mohd izad
  111. syam soffi
  112. alia-manis

    Tarikh TUTUP pada:- 17 November 2011





    jom ramai2 tolong lepaskan 
    "anak burung"

    Sunday, 6 November 2011

    Salam Aidiladha






    Assalamualaikum

    Raya korban tahun ni tak meriah..bukan sebab tak ada lembu tapi sebab mashi seorang je adik beradik yang balik beraya ... Yang lain semua pergi rumah mertua ... :(

    Yang penting sekarang ini, senyum tak perlu kata apa-apa :)

    Terima kasih daun keladi (^^,)



    jom ramai2 tolong lepaskan 
    "anak burung"

    - Posted using BlogPress from my iPad

    Friday, 4 November 2011

    Home Made:- Puding Trifle

    .. Assalamualaikum ..

    Hari ini kita belajar buat "Puding Trifle" ye kawan-kawan .. mashi buat sebab ada projek 'potluck' kat pejabat .. nak ke! taknak ke! kena la cari menu yang senang+cepat dibuat ..
    bahan-bahannya
    5 bahan utama untuk membuat Puding Trifle:-

    1 Swiss roll kek
    1 tin Buah-buahan campur
    1 tin Susu cair + 1 tin air masak
    1 kotak serbuk agar-agar (NONA) + 400ml air masak
    4 sudu tebung custard + 1/2 cawan air masak
    pisau dan cutter mat
    kita mulakan aktiviti dengan memotong 'swiss roll' mengikut cita rasa .. 1 swiss roll cukup utk buat 1 bekas .. lepas potong, kena susun menjadi 1 lapisan yang padat (jgn bg ruang walaupun sedikit) ..




    susun rapat-rapat

    Penyediaan lapisan kedua, perlu berhati-hati dalam bancuhan sebab takut tepung custard berketul-ketul dalam susu cair..
    Petua dari orang tua:-
    1.bancuh terlebih dahulu 4 sudu tepung custard bersama 1/2 cawan air masak .. kacau sehingga tepung custard larut .. (bancuhan A)
    2.panaskan susu cair di dalam periuk bersama sukatan 1 tin air masak ..
    (bancuhan B)
    3.campurkan bancuhan A ke dalam bancuhan B .. kacau sehingga bancuhan menjadi pekat @ mendidih .. (adunan C)
    (jangan tinggalkan kena kacau sampai masak..
    4.angkat adunan C yang telah siap dimasak dan tuang semua adunan C ke dalam bekas yang disusun 'swiss roll' tadi.




    susu cair + air masak

    tepung custard + air masak

    Mashi guna buah dalam tin sebab senang .. mesti asingkan buah dari sirap dan susun buah di bekas tadi mengikut 'suka hati' .. (^^,)

    gunakan penapis untuk asingkan buah dari sirap

    mashi susun suka hati
    Sekarang proses untuk memasak agar-agar, kenapa mashi pilih NONA?? sebab nona dah siap ada gula jadi tak perlu letak gula lagi .. senang ..
    1.Sukat air masak+sirap(hasil buah dlm tin tadi) sebanyak 400ml .. kemudian masak bersama-sama serbuk agar-agar NONA ..
    2.Bila dah mendidih angkat dah tuangkan pelahan-pelahan ke dalam bekas di atas ..
    3.Sepantas kilat!! terus masukkan bekas yang telah siap dilapis-lapiskan tadi ke dalam peti sejuk ruangan beku(ais) .. supaya agar-agar cepat keras ..

    masak sehingga mendidih
    Akhir sekali bila agar-agar dah keras .. boleh tuangkan 'whipping cream' atau pun 'yogurt' untuk menyedapkan lagi puding trifle kawan-kawan ..
    puding yang berlapis-lapis
    persaingan senget ni...menu sape yang abis dulu??

    1 jam pertama



    3 jam kemudian


    Selamat Mencuba
    terima kasih daun keladi (^^,)

     
    jom ramai2 tolong lepaskan 
    "anak burung"